Menu

Home

Verhalen

Links

Gastenboek

 

 

 

  (Info uit eigen herinnering)

Bij mij op het rijtje woonde een buurman die in tweedehands auto's handelde. Soms moest zo'n auto opgeknapt worden en mochten zijn zoon en ik, beiden 12 jaar oud, weleens helpen. Dan moesten we een auto uitvegen, wassen en poetsen en dan ging de buurman zo snel hij kon met de auto naar de automarkt.

Op een gegeven moment kocht iemand een auto bij de buurman en hij wilde deze auto in een andere kleur gespoten hebben, maar de buurman had nog nooit een auto gespoten. Maar dat zal de klant niet geweten hebben. “Geen probleem” zei de buurman en hij vroeg de koper welke kleur het moest worden. De koper hoefde daar niet zo lang over na te denken, want dat moest zeegroen worden.

Zijn zoon en ik mochten de auto voorbewerken. We kregen een emmer water en een pak vrij grof waterproof schuurpapier. De buurman deed het één keer voor en zei dat we het schuurpapier goed nat moesten houden en lichtjes moesten schuren, want er mochten geen krassen in het metaal komen.

Enthousiast begonnen we te schuren, zo enthousiast, dat we de verflaag er op sommige plaatsen helemaal af schuurden en hier en daar werden al wat krasjes zichtbaar. De buurman wreef er met zijn handen eens over heen en zei: “geen probleem jongens, die krasjes vloeien met het spuiten wel dicht”.

Het spuiten moest gaan gebeuren in een houten schuur aan de overkant van de weg, waar zijn vader woonde en waar de hele dag door, allerlei andere werkzaamheden verricht werden. De schuur was slecht verlicht en aan stof was geen gebrek. Nadat we de ruiten, de wielen en het nikkelwerk hadden afgeplakt, maakte de buurman de verf op de juiste dikte en kon er gespoten worden.

Tegen de nacht was het spuitwerk klaar en liep de buurman er met een looplamp nog even langs.”Ziet er goed uit jongens”, zei de buurman.

Toen de auto de volgende dag naar buiten ging, viel het toch wat tegen. De kleur was wel groen, maar zeegroen? Ook waren er hier en daar wat krasjes zichtbaar en waren er ook nog wat zakkers te zien.

De volgende dag kwam de koper de auto ophalen. Toen hij naar de auto liep, stond hij minutenlang naar de auto te kijken. Toen liep hij er omheen en deed dat nog eens en ook begon hij over de auto te wrijven.

Iedereen was doodstil, totdat de koper de stilte verbrak………. en zei:

“Hij is mooi geworden hè” en dat was een hele opluchting.

Hoek Hoogstraat/Loevenhoutsedijk.

Waar links de auto achter het hek staat, was rechts de schuur. Achter de auto, nog net zichtbaar, een huis van het oude Anthonieplein. Waar de nog af te breken huizen staan is nu een grasveldje. Het huis rechts op de foto, (is er nog) was voorheen een smederij van Jan Baas.

Foto Utrechts archief.

Wilt u reageren op dit verhaal klik dan hier

Terug naar verhalen.

 

 

 

|| Gerard van Veenendaal/Thea van Hoeijen || Copyright© 2012 || disign by Ron ||