Menu

Home

Verhalen

Links

Gastenboek

 

 

 

 

(Ingezonden door Roel Ludwig)

Kerstbomenjacht.

In de jaren '60 werd na de Kerst door de jeugd hevig gestreden om kerstbomen. Dan hadden verschillende wijken het flink aan de stok met elkaar, om zoveel mogelijk kerstbomen te bemachtigen.

Nu heb ik het even over onze wijk, de Hoogstraat en omgeving.

We hadden het altijd aan de stok met het buurtje rond de Pippelingstraat en de van der Mondestraat en omstreken.

Al ver voor de Kerst werden er voorbereidingen getroffen door het maken van wapens, zoals zwepen, stokken met spijkers en knuppels.

De kerstbomen die we bemachtigden, werden opgeslagen in de brandpoort in de Verheulstraat of op het terrein van de voormalige schooltuintjes, waar nu de voetbalkooi staat.

Waar nu Het Vechthuis staat, stond vroeger een grote schuur, die van bloemenhandelaar van der Ven was. Meneer van der Ven verkocht rond de Kerst ook kerstbomen en hij had die opgeslagen in die schuur.

Die schuur is door ons al eens vˇˇr de Kerst leeggehaald, waardoor wij al zo'n 100 bomen in de brandpoort hadden liggen, voordat de jacht ging beginnen. Het doel was, om op oudejaarsavond, de bomen op het kruispunt van de Pijstraat/Hoogstraat in de fik te steken.

Dat was natuurlijk een gevaarlijke situatie, zoĺn grote stapel bomen op het kruispunt. De gemeente en Politie kregen er lucht van en hebben uit veiligheidsoverwegingen de bomen bij ons weg gehaald.

We hadden ook meelopers, dat waren de kleintjes uit de buurt, die mee mochten om de kerstbomen voor ons te slepen .

In de laatste jaren kwam Overvecht ook nog bij ons gebied en werd de veroverde voorraad kerstbomen gigantisch. De voorraad was zˇ groot geworden, dat we de bomen op het voormalige benenkluif-terrein in de fik hebben gestoken.

Rond 1971 ben ik er mee opgehouden. Hoe lang de kerstbomenjacht nog is doorgegaan is mij niet bekend.

Op de foto ziet U mij in gevechtskleding. De foto is gemaakt in de zandbak die vroeger op de hoek van de Pijlstraat/van Zijlstraat was. Het huis op de achtergrond is van het oude Anthonieplein. Het elektriciteitshuisje staat er nog.

Wilt u reageren op dit verhaal klik dan hier

Terug naar verhalen.

 
 
 

|| Gerard van Veenendaal/Thea van Hoeijen || Copyrightę 2012 || disign by Ron ||