Menu

Home

Verhalen

Links

Gastenboek

 

 

 

  (Info Buch Agterberg, knipsalon Lauwerecht/eigen herinnering)

De winkel ‘Scheren en Haarsnijden’ in 1914 op de hoek van de Anthoniedijk/Vinkenkade.

Van links naar rechts, Marinus Agterberg, is later slager geworden; Jo Agterberg (buikie), heeft deze zaak overgenomen; Johannes (Jan) Agterberg, is ook slager geworden en heeft lang gewerkt op het abattoir op de Amsterdamsestraatweg. Buch Agterberg junior, die een kapperszaak op de Bemuurde Weerd/Lauwerecht is begonnen en vader Buch Agterberg, de eigenaar van de winkel.

De heer Agterberg senior was barbier, aanspreker en verzekeringsagent. Hij ging - als iemand was overleden - als officiële aanspreker de straat op om dat te vertellen. Overdag viel er weinig te knippen, want de mensen maakten lange dagen. Na de arbeid en op de zaterdag was het druk in het kleine zaakje. Op zaterdag waren er veel scheerklanten, dan moesten de zonen helpen met inzepen. Als ze er dan niet goed bij konden, stonden ze op een stoof. Op de doordeweekse dagen/avonden ging de heer Agterberg op de fiets de polder in om de boeren te knippen en ook knipte hij de zieken in het ziekenhuis of thuis.

De familie Agterberg woonde in het benedenhuis van het pand. Daar was de winkel en achter de winkel was een kamer met een bedstee, waar de heer Agterberg en zijn vrouw sliepen en er sliepen ook vijf kleintjes op een plank daarboven. Daar achter was een slaapkamer waar zeven meiden sliepen. In het verlengde van de bedstee was een keukentje, met een deur naar het plaatsje en daar was een schuur waar 5 jongens sliepen. In het bovenhuis woonde een gezin met 9 kinderen en een vader en moeder.

Van de 16 kinderen zijn er vier jong overleden. De 4e zoon is 19 jaar geworden, de 10e zoon 18 maanden, de 13e zoon 5 maanden en de 14e zoon 3 maanden.

Drie zonen zijn in het kappersvak gegaan. Hendrik had een kapperszaak tegenover Dikke Dries op de hoek Willemstraat/Koningstraat. Na zijn overlijden is de kapperszaak gesloten en zijn de twee zonen Bep en Henk een begrafenis-onderneming begonnen.

De derde zoon, Buch, is in 1927 een zaak begonnen op de Bemuurde Weerd nummer 90, waar nu de Jan van Ling-tuin is. Hij is in 1936 naar de Lauwerecht gegaan waar zijn zoon Buch in april 1963 bij zijn vader is begonnen en daar nog steeds voor zichzelf werkzaam is.

De tweede zoon, Jo, (de buik), Johannes Marines, werkte bij zijn vader aan de Anthoniedijk in de zaak en is na diens overlijden, in 1927 met de kapperszaak doorgegaan.

Aan de overkant van de zaak zat café Vechtzicht (van Gendt) en zo kon het gebeuren dat een klant zich bij de kapper meldde en zei dat hij in het café op zijn beurt zou wachten.

Als hij dan aan de beurt was, werd hij geroepen.

Toen Jo in 1963 was overleden, is zijn vrouw Annie doorgegaan met de kapperszaak, want er moest toch brood op de plank komen. Zij heeft toen een snelcursus knippen gehad van neef Buch van de knipsalon in de Lauwerecht. 's-Avonds oefende ze op de oude “rooie bruggers”, die dan een gratis knipbeurt kregen. Dat waren dan toch een paar borrels meer bij van Gendt.

In de tijd dat zij de kapperswinkel voortzette, ging haar zoon Burchardus, roepnaam Gert, naar de kappersdagschool om snel het vak te leren. In 1971 zijn ze naar Harderwijk gegaan en is Gert daar een dames- en heren-salon begonnen.

De bekende TV kapper Leco van Zadelhoff heeft daar het vak geleerd.

Later heeft Peter Amo met zijn vrouw Bep Wolters en 3 kinderen in het boven- en benedenhuis van de kapperszaak aan de Anthoniedijk/Vinkenkade gewoond.

 

 

De Anthoniedijk (nu deels Lauwerecht), links de kapperszaak, rechts café Vechtzicht/van Gendt.

Wilt u reageren op dit verhaal klik dan hier

Terug naar verhalen.

 
 

|| Gerard van Veenendaal/Thea van Hoeijen || Copyright© 2012 || disign by Ron ||