Menu

Home

Verhalen

Links

Gastenboek

 

 

 

  (Info uit eigen herinnering en van Evert Dekker)

Vaarvakantie met de club.

Bij Stella Maris waren de activiteiten niet clubhuis-gebonden. In de jaren '50 en '60 had Stella Maris nabij de Loosdrechtse plassen, een aantal sloepen liggen. Die sloepen lagen bij boer van Zijl op het land en we waren - in overleg met de leiding van Stella Maris - vrij om daar mee te varen. Als het in het weekend mooi weer was, reden we daar op de fiets naar toe en sleepten we de sloepen het water in. Daar vandaan was het nog wel een half uur roeien voordat we op de Loosdrechtse Plassen waren, maar dat was het waard. We waren het liefst midden op de plas, want daar was het water helder en je kon daar ook goed zwemmen. Tenminste, als je kón zwemmen, want anders moest je in de boot blijven, want staan kon je er niet.

Toen we op een zondag de plas opvaarden zagen we de oudere jongens uit de buurt op een botter, die eigendom was van buurthuis Hoogelanden. Langzaam kwam de boot onze kant op, maar dat ging niet vanzelf, maar zo bleek later, gedreven door de wind. “We hebben motorpech” werd ons toegeroepen, “zouden jullie ons naar de haven willen brengen?” Nou, dat wilden we wel. Met een stevig touw werd de botter aan onze sloep vastgemaakt en zo zijn we naar de haven geroeid.

Voor de moeite kregen we daar wat te drinken.

Na nog wat bedankjes begonnen we aan de terugtocht. Ons kompas voor de terugtocht was altijd de watertoren van Breukelen, die je al van ver kon zien. Moe maar voldaan kwamen we terug bij de thuishaven en daar kwamen we onze leider schipper Timmermans met zijn vrouw tegen. Ook hij had een roeiboot teruggebracht. Maar die boot was niet van Stella Maris, want toen hij die ochtend een boot wilde pakken, waren die allemaal al weg. Van armoede had hij daar een roeiboot moeten huren, maar dat was een beetje onze schuld, want wij hadden niet gezegd dat we zouden gaan varen.

Later hebben we vernomen dat meneer Baars, de leider en het hoofd van buurthuis Hoogelanden, de motor van de botter had kunnen repareren. Maar toen ze de volgende dag vertrokken, stond er een zeer harde wind. Toen ze nog maar net van de kant af waren, werd de boot door de wind teruggedreven en werd het terras van restaurant Het Witte Huis op een haar na gemist.

Uiteindelijk is het ze gelukt om de Loosdrechtse Plassen te verlaten en via de Vecht het IJsselmeer op te varen. Op het IJsselmeer werden Marken, Volendam, Hoorn en Enkhuizen aangedaan. Toen ze in Enkhuizen van boord wilden gaan, zou Cor van Dort nog even een raam sluiten, maar hij trok zo hard aan dat raam, dat hij de onderkant van de omlijsting er van af trok.

Na wat dagen IJsselmeer was de tijd gekomen om weer richting huis te gaan. Via Muiden werd de Vecht opgevaren en in Maarssen zouden ze nog even aanleggen voor een versnapering.

In Maarssen wilden ze zó graag van de boot af, dat één van hen, op weg naar de ligplaats, de loopplank vast uitschoof. Maar haastige spoed is zelden goed, want toen meneer Baars de boot tussen twee andere boten wilde laveren, was er ineens gerinkel en was de loopplank door een ruit van een daar aangelegd plezierjacht gegaan.

Dat was pech, dubbele pech, want deze keer moest de schade betaald worden.

Na dit zoveelste pechgeval was de lol er een beetje van af en besloten ze om Maarssen te laten voor wat het was. Nabij Oud Zuilen werd het Amsterdam Rijnkanaal opgevaren, om de boot bij Oog in Al aan te meren.

‘s-Avonds hebben ze zich nog even uitgeleefd in het buurthuis, waar Stella Maris zijn maandelijkse dansavond hield. Maar deze keer was er geen sterke drank, want meneer en mevrouw Veerman, die daar de leiding hadden, schonken alleen maar limonade.

(Foto Evert Dekker)

Op de voorgrond: Links Cor van Dort, daarvoor Bul (Rienus) van Veenendaal. Op de achtergrond van links naar rechts: Evert Dekker, Cobus van Veenendaal, Wim van Kampen, daar achter Johan Nienkempen en Jan Kinnegin.

Het was hard werken aan boord.

Aan het roer met bril meester Jan Baars.

(Foto Rienus van Veenendaal)

(Foto Rienus van Veenendaal)

 

Wilt u reageren op dit verhaal klik dan hier

Terug naar verhalen.

 
 


 

 


 

 

 

 

|| Gerard van Veenendaal/Thea van Hoeijen || Copyright© 2012 || disign by Ron ||